Hírlevél feliratkozás
Energetikai rendszerre ható terápiák

Akupresszúra

akupresszúra, terápia, energetika, masszázs, testi-lelki terápia

Az akupresszúra, azaz „ujjnyomásos masszázs" a hagyományos kínai orvoslás, kínai masszázs egyik igen elterjedt gyógymódja. Ez az ősi masszázstechnika kb. 5000 éves múltra tekint vissza. Az akupresszúra célja, elméleti alapjai a meridiánok és a chi.

Az akupresszúra - minden más hagyományos kínai terápiához hasonlóan - arra az elméletre épül, hogy a testünket energiavezetékek, ún. meridiánok hálózzák be. Ezeken a csatornákon keresztül áramlik az életenergia, a csi (chi). Az akupresszúra hat jin és hat jang meridiánt ismer, melyek a két testfélen párosával helyezkednek el. Az egészséges, jól működő szervezetben az életenergia egyenletesen áramlik, és a két ellentétes erő, jin és a jang egymással egyensúlyban van. Ha az energia áramlása akadályokba ütközik, felborul a szervezet egyensúlya, az egyensúlyhiány pedig fájdalmakhoz, betegségekhez vezet.

Az akupresszúra célja, hogy eltávolítsa, megszüntesse azokat az akadályokat, amelyek gátolják az energia, a csi szabad áramlását. Ennek érdekében az akupresszúra kezelés során a meridiánok mentén elhelyezkedő pontokra fejtenek ki nyomást, aminek hatására megszűnnek a meridiánok elzáródásai, a szervezet természetes öngyógyító képessége újjáéled, a test regenerálódik. Az akupresszúra az akupunktúrával azonos elven működik, de a kezelés során nem alkalmaznak tűket. Az akupresszúra alkalmazása során a terapeuta a kezét, az ujjait (elsősorban a hüvelyk,- a mutató,- és a középső ujj ujjbegyeit) használja a meridiánok mentén elhelyezkedő nyomáspontok stimulálására.

Az akupresszúra hatásai

Az akupresszúra művelői szerint ezzel a terápiás módszerrel a stressz okozta tünetek és az izomfájdalmakat mellett más egyéb betegségeket is hatékonyan lehet kezelni. Egyes klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy az akupresszúra kezelés során, az egyes pontok stimulálásával endorfin szabadul fel, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítója. Emellett serkenti a vér áramlását, segítve ezzel a szövetek, sejtek tápanyag és oxigénfelvételét, valamint a nyirokműködést is kedvezően befolyásolja. A nyirokrendszer működésének serkentésével elősegíti a méreganyagok távozását, a szervezet méregtelenítését. Az akupresszúra azonban nem csodaszer, bármi legyen is a fájdalom oka, egyetlen kezeléssel nem lehet megszüntetni. Az akupresszúrás kezelések számát a probléma súlyossága határozza meg.

Az akupresszúra segítségével a terapeuta kimerültség esetén serkenti, feszült állapotban pedig lassítja a meridiánok mentén a csi áramlását. Jól alkalmazható fej-, has-, torok- vagy fogfájás enyhítésére, az idegrendszer működésének kiegyensúlyozására.

Az akupresszúra aktiválja a mindenkiben meglevő saját gyógyító erőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e vagy a hatásmechanizmusát tudjuk-e bizonyítani.

Egyes betegségek esetén azonban ( a masszázs más módszereihez hasonlóan) kerülni kell az akupresszúra alkalmazását! Ilyenek például a különböző fertőző betegségek, bőrbetegségek, szív, tüdő vagy vese problémák, vagy a terhesség.

Forrás: www.masszazs-terapiak.hu


Kapcsolódó információk

Cikkek

Kék hullám, Olajzöld napja
Olajkincsek otthonra
Modern Magyar Medicina
A maja naptár titka: a színek rezgése
Tiszta nap, tiszta lap

       

Események

NIA Technique ÚJ HELYEN
Bach-virág konzulens képzés
HENNIA - őszi elengedés
Spirit Revolution
NIA tánc Neked!

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS