Hírlevél feliratkozás
Komplemeter terápiák

Szemtréning

szem, szemtréning, tréning, testi-lelki terápia, komplemeter terápia, terápia

A szemüvegesség minden hiedelem ellenére gyógyítható, tehát a jó látás megtartható, sőt extralátássá fejleszthető. Az egészséges nézési szokásokat újra meg lehet tanulni, és akár életünk végéig szemüveg nélkül élhetünk.

A látástréning, szemtorna, szemjóga, Bates-módszer, stb. természetes, szelíd módszert jelent a szemproblémák gyógyítására (dr. W.H. Bates amerikai szemorvos 1860–1931 a látástréning kidolgozója). Minden korosztály rábízhatja magát az egyszerű, relaxáción alapuló gyakorlatokra, mert a látás tanult szokásunk, melynek „elfelejtése” vezet a szemüveghez. A tréning minden szemüveges és a komplikált látási zavart gyógyít, ha a fejben kezdjük el a munkát, a tudatunkban és nem a szemünkben, ahogy annyian gondolják. Így, akár az extra látás is kifejleszthető. A módszer gyógyítja a színtévesztést és komoly segítséget ad a beszéd, a hallási, az írási, számolási és egyéb zavarok elhárításhoz.

A tréning otthon végezhető és már a napi pár perces gyakorlatozásnak is figyelemreméltó hatása van. Komoly célokkal a napi tréninget olyan fél órában érdemes megszabni és a gyakorlatokat át kéne alakítani úgy, hogy a mindennapi életben is tudjuk alkalmazni, amennyit csak lehet. Ha csak frissítésre, wellnessre gondolnak, akkor reggel egy olyan 10 perces betűgyakorlás roppant jó látást biztosít az egész napi munkához. A monitor előtt ülőknek jó volna hozzászokni a 15-20 percenkénti, akár csak 10-20 másodperces, egyperces mini tréningekhez, és az óránkénti 10 perces leállásnál is a látásukkal kéne törődni. A gyerekeknek a suliban is így lehetne gondolkodniuk. A tréninget nem kell folytatnia annak, aki visszaállította tökéletes látását, vagy tartós javulást ért el. Visszaeséstől sem kell tartani.

A módszer megismerése folyamán új fogalmakat kell megtanulni, a szemorvosi kifejezések is új értelmet kapnak, vagy teljesen félre kéne tenni azokat. Meg kellene érteni az egészséges látás feltételeit, amelyeket Dr. Bates többek között így fogalmaz meg:

  • központi beállítás, v. mentális fókusz: Jó látás esetén a tekintet és a tudat egyszerre csak arra az egy pontra irányul, ahova épp nézünk.
  • kedvező látási feltételek: jó látás esetén nem a fény erőssége és az olvasási távolság, hanem a központi beállítás megléte a fontos .
  • ingázás: a jól látó szemnek van egy állandó, finom, passzív mozgása, ami rossz látásnál módosul, vagy megszűnik.
  • ellentétes irányú mozgás: amikor a szem valamelyik irányban elmozdul, az álló tárgyak a szem mozgásával ellenkező irányban látszanak elmozdulni, míg a rossz szeműeknél sokszor nem így van.
  • memória: betűk és a tárgyak vizualizációs memóriájának fejlesztésével a látás minden esetben javul.
  • képzelet: Csak azt láthatjuk jól, amit a nézéssel együtt teljes figyelmünk is kisér és el is tudjunk képzelni/vizualizálni nyitott szemmel is. Viszont csak akkor megy a jó elképzelés, ha pontos az emlékezés.
  • relaxált állapot: a memória és az képzelet csak tökéletes nyugalom esetén áll fenn, ebből következik, ha bármelyik kettő e háromból teljesült, akkor a harmadiknak is fenn kell állnia, tehát a látás-újra- tökéletes.


Forrás: www.szemtorna.hu 


Kapcsolódó információk

Cikkek

A fehér hullám utolsó előtti napja, az olajzöld
Kék palota, Vörös hullám, Vörös színű nap
Kék hullám utolsó, Tiszta napja
Nátha vagy influenza?
A sárga hullám második, narancs napja

       

Események

Stresszkezelés I. Mentális Műhely
NIA Technique ÚJ HELYEN
Spirit Revolution
Bach-virág konzulens képzés
Hellinger féle terápia

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS