Hírlevél feliratkozás
Masszázsok

Szegment masszázs

masszázs, testi-lelki terápia, terápia, szegment masszázs, szív, vese, fejfájás, gyógymasszázs

Egy másik elfogadott nyugati gyógymasszázs a szegment masszázs, melynek hasonló alapelvei vannak, mint a kötőszöveti masszázsnak, de van néhány lényeges eltérés.

Megfigyelések alapján azt vették észre, hogy egyes belső szervi betegségeknél és elváltozásoknál bizonyos mértékű érzékenység jön létre a bőrtakaróban, illetve az izomtónusban. Ennek oka pedig az, hogy a bőr, izmok, kötőszövetek, erek, csontok, belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból kapják beidegzésüket, így funkcionális kölcsönhatásban vannak egymással. A belső szervekből kisugárzó fájdalom egy meghatározott testfelszínre vetül ki, mindig az adott szervnek megfelelő bőr és izom területre (Head és/vagy Mackenzie zónákba)

A szegment masszázs lényege, amit kettejük felfedezése adott, hogy a belülről kifelé irányuló hatást masszázs által meg lehet fordítani, és a megfelelő bőr és izomterületre hatva befolyásolni lehet a zsigeri szervek állapotát. E masszázs célja a betegséget fenntartó hibás reflexkör megszakítása, és az elváltozott állapot normalizálása. A kezelést nem a beteg szerven végzik, hanem a belső szervhez kapcsolódó bőr illetve izom zónában – reflexzónában. Alkalmazása kúraszerűen ajánlott, mely kb. 12-15 alkalomból áll.

A masszázs fogásai nagyjából megegyeznek a svédmasszázs fogásaival, de mint a kötőszöveti masszázsnál, itt is vannak speciális technikák. A bevezető és áthangoló masszázs egyértelműen a svédmasszázsból ered, melynek célja a paraszimpatikus áthangolás (a szívműködés és a légzés lassítása, általános nyugalmi állapot elérése). Ezek után a gerincvelő idegkilépéseket kell fellazítani, néhány speciális gyökfogással, majd az idegkilépés irányába halad tovább a masszázs a svédmasszázs fogásaival. A masszázs során a páciens ül vagy hason fekszik, sem olajat, sem egyéb vivőanyagot nem használnak. A végtagok kezelése során, az érintett végtag ideggyökeinek fellazítása után a végtag svédmasszázsa következik.

A fentiekben is jól látható, hogy bár a szegment masszázs néhány sajátos fogástól eltekintve gyakorlatilag ugyanaz, mint a svédmasszázs, ennek használatának célja és módja kizárólag a gyógyítás, és az idegrendszeren keresztül való zsigeri szervekre való hatás.

A szegment masszázs leginkább a svédmasszázshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy kivételes figyelmet szentel a legyengült zónákra. A kezelés nagyon kellemes érzés, de a beteg zónák néha érzékenyek lehetnek. Ez a kezdeti érzékenység a zóna folyamatos kezelésével teljesen megszűnik. Ha a szegment állapota normalizálódik, az hozzájárul teljes testünk egészségéhez. A kezelések után jelentősen javulhat általános közérzetünk, ami később állandóan megmaradhat.

Javallatok:

• szív és keringési betegségek
• rohamokban jelentkező nehézlégzés, hörghurut, tüdőtágulat
• gyomor, bél, krónikus máj és epebántalmak
• vese panaszok
• fejfájások
• reumás, ortopéd, traumás betegségek - különösen ott, ahol helyi masszázst nem alkalmazunk pl. gipszelt láb

Ellenjavallatok:

• láz
• heveny gyulladások
• menstruáció
• terhesség
• fertőző bőrbetegségek
• daganatok
• mélyvénás trombózis
• vérzékenység és visszérgyulladás
• csont - izületi - izomsérülések - rándulások - ficamok heveny szakasza

Forrás: www.masszazsfajtak.repeta.hu
 


Kapcsolódó információk

Cikkek

Én kis kertem
Az étcsoki távol tartja az orvost?
Élni vagy túlélni a "szezont"
Gyógynövényből orvosság...
A fehér hullám tetőpontja, a lila nap

       

Események

Lebegés a kristálytálak hangjain a Sóstói Fürdőházban
Fülakupunktúrás addiktológus képzés (Blended learning)
Ájurvédikus masszázstanfolyam
Hellinger-féle családállítás
NIA: harcművészet, öngyógyítás, tánc... ÚT ÖNMAGADHOZ

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS