Hírlevél feliratkozás
Mozgás terápiák

Csikung

Csikung, mozgás, mozgás terápia, terápia, testi-lelki terápia

A csikung az élet és a világ megismerésének ősi művészete. A fejlődés és tanulás az emberi lét velejárója. Az ember egy olyan önfejlesztő rendszer, ami betegségei, hibái és élethelyzetein keresztül folyamatosan tanul és magasabb tudatossági szintre lép.

A kínai mesterek több ezer évvel ezelőtt felfedezték, hogy a betegségektől való megszabadulás, az egészségesebb életmód és a világ és magunk megértésének tanulási folyamatát helyes mederbe terelve - a fölösleges köröket kiiktatva - fel lehet gyorsítani. Sok-sok ezer éven keresztül különböző gyakorlatok születtek - hatékonyabbak és kevésbé hatékonyak - valamely kérdéskör megoldására, segítésére. Ezeket a gyakorlatokat nevezzük csikungnak.

Ha megkérdezel 100 gyakorlót arról, hogy mi az a csikung, akkor nagy valószínűséggel 101 különböző választ kapsz.
Amit ma csikungnak hívunk, azt a történelem során más különböző néven illették, de egy biztosan közös bennük. A csikungok a test és tudatosság témakörével foglalkoznak.

Legegyszerűbben azt lehet mondani, hogy olyan gyakorlatok, ahol a gyakorló a figyelmével, lélegzetével dolgozik, adott esetben mozgással ötvözve. A legjegyszerűbb tornától a kínai szerzetesek által gyakorolt különleges képességéket fejlesztő gyakorlatok, mind valamilyen csikung a kínaiak szerint.

El lehet képzelni, hogy ha a fenti ismérvek alapján elemzünk dolgokat, akkor a csikungba majdnem minden mozgás, légzés és belső figyelemmel kapcsolatos munka belefér. Azaz a csikung egy gyűjtő szó, a világon majdnem 5000 különböző csikungot különböztetünk meg. A kínaiak szerint minden mozdulat, hang, gondolat, mantra és akár a gondolatnélküliség is csikung, mert mindegyik valamilyen állapotot hoz létre, valamilyen energiákat mozgat meg.
A csikung szó az életenergia, avagy belső energiánk művelését jelenti.

A csikung alapvető célja a test és a lélek energiáinak harmonizálása, és az egészség megőrzése. A hosszú idő alatt különböző irányzatok alakultak ki, melyeknek céljai is mások voltak. Bizonyos csikung iskolák a szellemi fejlődést tartották fontosnak, és abban olyan eredményeket értek el, ami az átlagemberek számára hihetetlenek, megérthetetlenek voltak. Más csikung iskolák a testi teljesítőképesség és ellenálló-képesség határait olyannyira kitolták, hogy legyőzhetetlen harcosokká váltak. Az egészséget előtérbe helyező iskolák mesterei elismert gyógyítók voltak, és gyakran százéves kor fölött is kiváló egészségnek és szellemi frissességnek örvendtek.

A csikung gyakorlatokat tekintve megkülönböztethetünk statikus, dinamikus és meditatív jellegűeket, de minden gyakorlat a jin-jang elv és az öt elem elve alapján működik. Fontos megjegyeznünk, hogy a csikung gyakorlása nem a hitre épül, a gyakorlatok közben érzékelhető jelenségek a természeti törvényeknek megfelelően zajlanak le az ön tudatától függetlenül.

Az egyik legismertebb gyakorlat a csikungban a fa állás, ami szinte minden csikung egyesületben megtalálható és megtanulható. A gyakorlás közben feloldódnak blokkjaink, ami egyénenként más és más úton történik. Van, amikor gyakorlás közben mozogni, remegni kezd testünk. Ezeknek a mozgásoknak a segítségével a testünk elősegíti az energiaáramlást bizonyos blokkolt területeken addig, amíg azok meg nem szűnnek. Van, amikor régi emlékek vagy erős érzelmek törnek fel bennünk. Ezek az újra átélésük során feldolgozódnak bennünk, és végleg elengedhetjük őket. Ez a fizikai testünkben lévő blokkok érzelmi okának megszüntetését segíti elő. A testi, érzelmi blokkok oldódásának módjai nagyon sokfélék lehetnek és egyénenként változhatnak. A blokkok megszűnése után szabadon áramolhat az energia, ami csodálatos, felszabadult érzéssel tölti el a gyakorlót. Rendszeres csikungozással rendkívüli mértékben javíthatjuk általános közérzetünket.

Hazánkban ma már több autentikus csikung mestertől és irányzatból tanulhatunk. A legtöbb csikung egyesületnél közös gyakorlásokat is tartanak, ahol a mester kijavíthat bizonyos mozdulatokat és testtartásokat. Feltehetjük kérdéseinket a gyakorlással kapcsolatban. Van lehetőség elvonulásokra, ahol természetes környezetben intenzív gyakorlással komoly szellemi fejlődést érhetünk el. Rendszeres gyakorlással egy magasabb életminőségben élhetünk, ami környezetünkre is nagy hatással lesz. A csikung segítségével sokan gyógyultak ki komoly betegségekből, folyamatos gyakorlással megelőzhetőnek bizonyultak a könnyebb betegségek is. Sok gyógyító ajánlja és gyakorolja maga is a csikungot vitalitása és egészsége megőrzése érdekében.

Forrás: www.aranydaru.hu


Kapcsolódó információk

Cikkek

A női betegséglista „sztárjai”
A kék hullám második, narancs színű napja
Hozzunk döntést Bach-virágesszencia segítségével!
Piros = jó párkapcsolat?
Életünk sakktábláján IV.

       

Események

Xu Mingtangnál a Kundawellben
Spirit Revolution
Bach-virág konzulens képzés
Bach-virág konzulens képzés Szolnok
NIA tánc Neked!

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS