Hírlevél feliratkozás
Mozgás terápiák

Integrált kifejezés- és táncterápia

testi-lelki terápia, terápia, IKT, mozgás, mozgás terápia, táncterápia

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) egy mozgásos hangsúlyú, valamint további kifejezés-művészetekkel (rajz, festés, agyagozás, hangszerek, saját hang, mesék, versírás, terápiás táncszínház stb.) dolgozó egyéni és csoport-pszichoterápiás megközelítés. Ebből a szempontból a kifejezésművészetek-terápia (expressive arts therapy) nemzetközi irányzatához tartozik, kiemelt hangsúlyt helyezve a mozgásra, táncra és testi élményekre
Az emberekben zajló pszichofizikai kommunikációról való tudást használja az egészségmegóváshoz, a diagnosztikához, a pszichoterápiához és a személyes növekedés eléréséhez.

A taglejtések, a tartás és a testmozgás tükrözi azt, hogy az ember hogyan észleli saját magát, milyen erők dolgoznak benne, hogy érzi magát, és hogyan ölt testet benne élettörténete. Mozgásunk arról is árulkodik, hogy hogyan éljük meg kapcsolatunkat a többi emberrel és a környezetünkkel. Minden lelki történés leképeződik a testben, és a testi történések visszahatnak lelki, mentális élményeinkre is. Az izomfeszülés, a görcs, a légzés elakadása, a viselkedés játékterének beszűkülését eredményezheti. A mozgásrepertoárnak és a viselkedés játékterének kiterjesztése segít a nem megfelelő viselkedésmódok felismerésében, feladásában és optimális megoldások találásában.

A kifejezés, a mozgás és a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartoznak. Az emberi kreativitás jótékony, gyógyító és felszabadító hatását mindig és mindenhol kiaknázták. A mai korban egyre több kifejezésében és mozgásában gátolt embernek van szüksége az önkifejezés élményére és annak terápiás hatására.

A mozgás és a tánc pszichoterápiás és gyógyító használata azon az ősi – és újonnan felismert – tudáson alapszik, hogy test és elme szétválaszthatatlan egységet alkot. Alapja, hogy a test minden mozgása és megnyilvánulása belső érzelmi állapotokat tükröz, és a mozgás vagy a viselkedés belülről érlelt alakulása az egészséget és a növekedést elősegítő változásokhoz vezethet a pszichében.

Az IKT egy humanisztikus, rendszerszemléletű és tapasztalati alapon működő módszer, mely a kapcsolat megtartó ereje által az „itt és most”-ban megszülető élmények gyógyító hatására épít.


Forrás: www.tancterapia.net 


Kapcsolódó információk

Cikkek

A családi rend visszaállítása
A sárga hullám sárga napja
Mozogjunk nyáron is!
A maja naptár titka: a színek rezgése
Sárga hullám, királykék napja

       

Események

NIA tánc
Fülakupunktúrás addiktológus képzés, TÁVOKTATÁSBAN
HANGFÜRDŐ A Sóstói Fürdőházban
CSEND tábor
HENNIA táncolj át az életen

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknekSzakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...

 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS