Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás terápia

Dietetika

dietetika, diéta, fogyókúra, fogyás, táplálkozás, terápia, testi-lelki terápia

A diéta görög eredetű szó, "szabályozott táplálkozást", "szabályozott életmódot", "gyógyélelmezést" jelent. A gyógyélelmezés = diéta, a beteg ember részére megfelelő konyhatechnikával készített ételek összefoglaló neve. A dietetika tulajdonképpen maga az alkalmazott táplálkozástudomány, mellyel Hippokratesz foglalkozott először.

A dietetikus olyan szakember, akinek feladata: a gyógyítás a beteg élelmezésben, ezentúl tanácsadás különböző területeken, valamint a prevenció vagyis a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.
A diéta nem csak a szervezet fenntartására irányul, hanem elősegíti a mielőbbi gyógyulást is. A diéta a hiedelmekkel ellentétben nem csökkent értékű táplálkozást, éhezést, nélkülözést jelent. Sőt a diétában szereplő ételeknek gyakran nagyobb a biológiai- és tápértékűek, mint az egészséges ember étrendjében.

A diéta jentősége a betegségek kezelésében eltérő.

• A betegségek 10%-ban a diéta az egyetlen lehetőség, mellyel a betegség kezelhető
• 60-70 %-ban a diéta aktívan kiegészíti a gyógyszeres kezelést, mely önmagában nem lenne elegendő. Pl. cukorbetegség.
• Csupán kb. 20%-ban nincs gyógyító szerepe a diétának. A sikeres gyógyuláshoz ill. a beteg állapotának szinten tartásához elengedhetetlen azonban a szervezet egyensúlya. Ezért ezekben az esetekben is lényeges elem a diéta.

Miben tud a dietetikus segíteni?

A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.

Szűrővizsgálaton:

• az életmód változtatásban, az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében, vagyis a manapság oly sokat emlegetett prevencióban
• a már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában
• olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (cukorbetegség)
• fogyókúra, hízókúra
• allergiás betegségek (liszt-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek (gyomor-bélrendszer) esetén
• sportolók speciális étrendjének összeállításában
• ha laborvizsgálatai során a normálistól eltérőek az értékek, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a metabolikus szindróma jellemzőire.

Mi történik a tanácsadás alkalmával?

A táplálkozási anamnézis felvétele, a tápláltsági állapot mérése, diétás tanácsadás, étrend megbeszélés, étrendi napló vezetés megbeszélése, tapasztalatainak kiértékelése.

Forrás: www.tarrdaniel.com 


Kapcsolódó információk

Cikkek

Sárga hullám, Türkiz napja
Fogyókúra okosan
Felavattuk az Almamag-Hidat!
Sárga hullám, királykék napja
Szinkronárium: a színek és az idő ritmusa I.

       

Események

Hellinger-féle családállítás
Alternatív mozgás és masszázsterápia (Blended learning)
Alternatív mozgás és masszázsterápia képzés távoktatásban
Csung Jüan Csikung - I. szint
Bach-virág konzulens képzés

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknek



Szakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...





 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS