Hírlevél feliratkozás
Táplálkozás terápia

Dietetika

dietetika, diéta, fogyókúra, fogyás, táplálkozás, terápia, testi-lelki terápia

A diéta görög eredetű szó, "szabályozott táplálkozást", "szabályozott életmódot", "gyógyélelmezést" jelent. A gyógyélelmezés = diéta, a beteg ember részére megfelelő konyhatechnikával készített ételek összefoglaló neve. A dietetika tulajdonképpen maga az alkalmazott táplálkozástudomány, mellyel Hippokratesz foglalkozott először.

A dietetikus olyan szakember, akinek feladata: a gyógyítás a beteg élelmezésben, ezentúl tanácsadás különböző területeken, valamint a prevenció vagyis a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.
A diéta nem csak a szervezet fenntartására irányul, hanem elősegíti a mielőbbi gyógyulást is. A diéta a hiedelmekkel ellentétben nem csökkent értékű táplálkozást, éhezést, nélkülözést jelent. Sőt a diétában szereplő ételeknek gyakran nagyobb a biológiai- és tápértékűek, mint az egészséges ember étrendjében.

A diéta jentősége a betegségek kezelésében eltérő.

• A betegségek 10%-ban a diéta az egyetlen lehetőség, mellyel a betegség kezelhető
• 60-70 %-ban a diéta aktívan kiegészíti a gyógyszeres kezelést, mely önmagában nem lenne elegendő. Pl. cukorbetegség.
• Csupán kb. 20%-ban nincs gyógyító szerepe a diétának. A sikeres gyógyuláshoz ill. a beteg állapotának szinten tartásához elengedhetetlen azonban a szervezet egyensúlya. Ezért ezekben az esetekben is lényeges elem a diéta.

Miben tud a dietetikus segíteni?

A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.

Szűrővizsgálaton:

• az életmód változtatásban, az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében, vagyis a manapság oly sokat emlegetett prevencióban
• a már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában
• olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (cukorbetegség)
• fogyókúra, hízókúra
• allergiás betegségek (liszt-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek (gyomor-bélrendszer) esetén
• sportolók speciális étrendjének összeállításában
• ha laborvizsgálatai során a normálistól eltérőek az értékek, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a metabolikus szindróma jellemzőire.

Mi történik a tanácsadás alkalmával?

A táplálkozási anamnézis felvétele, a tápláltsági állapot mérése, diétás tanácsadás, étrend megbeszélés, étrendi napló vezetés megbeszélése, tapasztalatainak kiértékelése.

Forrás: www.tarrdaniel.com 


Kapcsolódó információk

Cikkek

A szója trónfosztása
Mozogjunk nyáron is!
Gyógynövény szárítás
Só: mennyi kell belőle?
Alakkímélő nassolnivalók

       

Események

Alternatív mozgás és masszázsterápia (Blended learning)
Család és Rendszerállítás
CSEND tábor
Hellinger féle terápia
Családállítás Hellinger terápiás alapokon Debrecen

Szakértők

Termékek

 
  HIRDETÉS

 
 

   Regisztráció szakértőknek



Szakértői bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó


Elfelejtett jelszó
Regisztráció

 
  HIRDETÉS

 
 

Kiemelt partnerek - Ha információra vágysz...





 
  HIRDETÉS

 
 

Címkék

  HÍD Program HÍD Egészségkártya

 

 

Rólunk        GY.I.K.       Felhasználói feltételek       Impresszum        Kapcsolat        Médiaajánlat        RSS